Hoe herken je een melanoom?

Hoe herken je een melanoom?

Hoe herken je een melanoom? 

 

Huidkanker komt het meest voor op plekken die het meest in de zon komen. Elke soort huidkanker ziet er anders uit. Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood.Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren zoals verschillende tinten bruin of zwart, maar kan ook rood zijn.

Er zijn verschillende soorten huidkanker. Basaalcelkanker is de meest voorkomende vorm. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker, omdat het bijna nooit uitzaait. Wel moet deze vorm behandeld worden. Plaveiselcelkanker is een andere vorm van huidkanker die wel kan uitzaaien. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en zaait sneller uit dan andere vormen. Naast deze vormen zijn er ook nog een aantal zeldzame huidkanker soorten zoals merkelcelcarcinoom en talgkliercarcinoom.

Een melanoom staat in de top 3 van de meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Toch zijn veel jongeren hier niet voldoende van op de hoogte en controleren zij onvoldoende hun huid op onregelmatigheden. Een melanoom is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Het belang om dit op tijd te ontdekken zodat er nog iets aan gedaan kan worden is dus heel groot. 

Als een melanoom op tijd ontdekt wordt, is dit goed te behandelen. Vroegtijdige ontdekking en behandeling bij ernstige vormen van huidkanker kan zelfs levensreddend zijn. Het is daarom zeker belangrijk om jezelf te controleren op afwijkende plekjes op je huid. Bij vroegtijdige ontdekking is de overlevingskans 100%, maar een melanoom kan heel snel uitzaaien. Bij uitzaaiing wordt de overlevingskans zeer matig. Zeker jongeren onderschatten vaak het gevaar van onbeschermd zonnen en onder de zonnebank gaan. 

 

Om meer aandacht voor melanoom te creëren onder jongeren heeft Stichting Melanoom een campagne ontwikkeld. Bekijk deze hier

Het bekijken van je moedervlekken is een serieuze zaak. Ongeveer 6000 mensen per jaar krijgen een melanoom. 


Symptomen huidkanker

  • een moedervlek wordt dikker, verandert van kleur of krijgt een grillige vorm
  • jeuk aan een moedervlek
  • een korstje of zweertje op een moedervlek
  • bloedende moedervlekken
  • bleekroze huidafwijkingen met in het midden een witte, ruwe, schilferige plek
  • gladde, glazige knobbeltjes die langzaam groeien, eventueel met zweertjes en korstjes eromheen


Een manier om je huid te controleren is de ABCDE regel. Check je vlekjes met de ABCDE regel (Nationaal Huidfonds)


A staat voor asymmetrie. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie zou mogelijk kunnen wijzen op een afwijking.

B staat voor border ofwel een grillige of onregelmatige rand. Indien de rand onregelmatig of grillig is kan dit wijzen op een afwijking.

C staat voor colour ofwel verschillende kleuren. Twee of meer verschillende kleuren binnen één vlek kan wijzen op een afwijking.

D staat voor diameter groter dan 6 mm. Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. Een moedervlek die alleen groter is geworden en niet onder A, B, of C zijn genoemd zijn meestal onschuldig.

E staat voor Evolutie ofwel verandering. Als er verandering optreedt in de vlek dan is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen om uit te sluiten of er sprake is van een melanoom.


In deze folder kun je voorbeelden bekijken van onschuldige en verdachte moedervlekken. 


Indien je je zorgen maakt is het aan te raden om naar de huisarts te gaan, die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om je (moeder)vlekjes verder te laten onderzoeken.

 

Hoe kun je huidkanker voorkomen? 

  • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon.
  • Ga niet onder de zonnebank.
  • Zorg dat je niet verbrand. Smeer je in met zonnebrandcrème en draag UV werende kleding
  • Doe regelmatig een huidcheck. 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »