Hoeveel weet jij over zon en zonbescherming?

Hoeveel weet jij over zon en zonbescherming?

De afgelopen dagen was het "Zonnetjesweek" 


Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland. Een op de zes mensen krijgt hiermee te maken. Dat is schrikbarend veel! Door goede voorlichting –  te beginnen bij de allerjongsten – is huidkanker (deels) te voorkomen. Het Huidfonds zet zich in voor een huidkankervrije generatie en geeft door middel van de ‘Zonnetjesweek’ voorlichting aan kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders.

 

Het Huidfonds wil er voor zorgen dat het belang van insmeren extra onder de aandacht komt, om huidkanker te voorkomen. Het grootste risico is als je als kind verbrand. Vandaar dat het Huidfonds zich vooral daar op richt. Zij hebben speciaal een insmeerlied gemaakt om het voor kinderen leuker te maken.  

 

Test hieronder jouw eigen kennis over zon en zonbescherming: 

 

Een UV-werend shirt beschermt de huid in de zon net zo goed als een gewoon shirt.

 

Dit is niet waar. Speciale UV-werende kleding houdt voor 98% UV-straling tegen en voorkomt verbranding. Een wijdvallend katoenen shirt heeft ongeveer dezelfde werking als zonnebrandcrème factor 10. Maar als het shirt nat wordt, neemt de bescherming met de helft af.

 

Een zonnebrandcrème met SPF 50 beschermt twee keer zo goed tegen UV-straling als een crème met SPF 25.

Dit is niet waar. De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoeveel tijd je langer veilig in de zon kunt zonder te verbranden, dan wanneer je je niet insmeert. Met SPF 50 kun je 50 keer zo lang in de zon en met SPF 25 is dit 25 keer zo lang. Let op met (zee)water, zweten en afdrogen. Die verkorten de werkingstijd van zonnebrandcrème. Smeer je daarom in ieder geval om de twee uur opnieuw in.

 

Voor een goede bescherming moet je je gezicht en lichaam insmeren met in totaal 5 eetlepels zonnebrandcrème.

Dit is niet waar. Om de bescherming te krijgen die op het product vermeld staat (de beschermingsfactor), moet je 2 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid aanbrengen. Schrik niet, dit komt ongeveer neer op 7 eetlepels in totaal: 1 eetlepel voor gezicht en hals, 2 eetlepels voor armen en schouders, 2 eetlepels voor borst, buik en rug, 2 eetlepels voor benen en voeten. Als je minder smeert, heb je minder bescherming.

 

Een zongebruinde huid krijgt haar bruine kleur doordat de huid pigment aanmaakt als verdediging tegen UV-straling.

Dit is waar. Pigmentcellen in de huid maken onder invloed van UV-straling pigment aan. Pigment zorgt voor de bruinverkleuring van de huid en geeft bescherming tegen schadelijke UV-straling in het DNA. Bruin worden is dus een teken dat je huid teveel UV-straling heeft gehad en haar DNA wil beschermen met een 'pigmentparapluutje'.

 

Er is een grotere kans op huidkanker door zonverbranding op jonge leeftijd.

 

Dit is waar. De celdeling gaat bij kinderen veel sneller dan bij volwassenen, waardoor cellen die door de zon beschadigd zijn niet allemaal kunnen herstellen voordat ze zich opnieuw delen. Het is dus extra belangrijk om de gevoelige huid van kinderen goed te beschermen. Wanneer je vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker op latere leeftijd toe.

 

Had jij alles goed? Heel fijn! Dan weet jij precies hoe je veilig bent in de zon. In onze webshop vind je UV werende kleding voor kinderen en volwassenen. Een perfecte manier om jezelf en jouw kinderen te beschermen tegen de gevaarlijke UV stralingen. De UV zwemkleding is ideaal voor watersport, vakantie en andere outdoor activiteiten. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »