UV bescherming op de werkvloer

UV bescherming op de werkvloer

De laatste tijd is er een discussie gaande over UV bescherming op de werkvloer. FNV wil dat zonnebrandcrème en UV werende kleding verplicht wordt op de bouwplaats. Ze vinden dat werkgevers hun personeel moeten beschermen. 

Hoe denken jullie hierover? Is dit aan de werkgever of aan de werknemer zelf om hier verantwoordelijkheid voor te nemen? 

 

Bouwvakkers bijvoorbeeld hebben wel tot 5 keer meer kans op huidkanker. In Duitsland zijn werkgevers al verplicht om hun werknemers te beschermen. Blijkt uit onderzoek dat een werknemer huidkanker heeft opgelopen op de werkvloer? Dan moet het bedrijf hier een vergoeding voor betalen. 

 

Op het werk lopen sommigen een groter risico op huidkanker dan anderen. Dakwerkers, bouwvakkers, land- en tuinbouwers en wegenwerkers werken meestal buiten, en vaak onder een blakende zon. De kans op huidkanker is veel groter dan op andere vakgebieden. Hun huid krijgt het dan hard te verduren. De hoogste tijd om daar meer bewustwording voor te krijgen. 

Omdat werkgevers in Nederland op dit moment nog niks verplicht zijn geven wij wat tips aan de werknemers die je gemakkelijk zelf kunt toepassen: 

  • Blijf indien mogelijk in de schaduw, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.
  • Draag een hoed (liefst met een brede rand) of een helm als je die om veiligheidsredenen toch moet dragen.
  • Werk niet in ontbloot bovenlijf, maar draag een T-shirt, het liefst UV werend.
  • Smeer de onbedekte huid in met een zonnebrandcrème (minimaal factor 30).
  • Controleer regelmatig op nieuwe en verdachte huidvlekken en raadpleeg een arts bij twijfel.Ook al is het in Nederland nog niet verplicht, werkgevers kunnen zeker stappen ondernemen om het werken in de zon veiliger te maken voor hun personeel. Als je kijkt naar een langdurige samenwerking is het een voordeel voor beide partijen om te letten op zonbescherming. 

Tips voor de werkgever:

  • Neem beschermingsadviezen voor de zon op in een routine veiligheidstraining.
  • Moedig je werknemers aan om zich te beschermen.
  • Stuur je werknemers voor controle naar een bedrijfsarts.
  • Informeer je werknemers over de risico’s van de zon.

 

UV beschermende kleding nodig? Neem een kijkje in onze webshop. Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »