5 manieren om huidkanker te voorkomen

  • Geplaatst op
  • Door Rob

Melanoom is in Nederland de meest voorkomende vorm van huidkanker. Hierbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. In Nederland gaan steeds meer mensen dood aan melanoom. In 2000 overleden 470 mensen aan deze ziekte, in 2012 waren dat er 793 (bron: Nu.nl). In de Verenigde Staten overlijdt er zelfs elk uur 1 persoon aan deze ziekte. Dit zijn natuurlijk schokkende statistieken, maar het goede nieuws is dat er behandelmogelijkheden zijn, als men er vroeg bij is.

Voorkoming huidkanker

Er zijn vele manieren om er voor te zorgen dat je huidkanker helpt voorkomen. Wij zetten er hier een aantal voor jou op een rijtje, die je helpen gezond te blijven

1. Gebruik regelmatig anti-zonnebrand creme

Ga je de zon in? Smeer je dan in met anti zonnebrand creme en herhaal dit frequent! Ook als het bewolkt is, bereiken schadelijke UV-stralen de aarde. Bekijk de UV-index hoeveel gevaar jij vandaag loopt,

2. Vermijd zonnebanken

Ook de UV-straling uit zonnebanken is gevaarlijk. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt de zonnebank in de hoogste risicocategorie voor de ontwikkeling van kanker geplaatst. Dezelfde categorie als tabak en asbest! Voordien stond alleen zonlicht bekend als ‘bewezen risicofactor voor huidkanker’. (Bron: Kanker.be/zonnebank)

3. Check jezelf maandelijks

Prik maandelijks een moment om je huid goed te bestuderen op 'opvallende plekjes'. Bekijk hier waar je op moet letten. Gebruik een spiegel voor die plekken waar je niet goed bij kunt en vraag iemand uit je omgeving om je rug te controleren.

4. Raadpleeg je huisarts

Heb je een plekje gevonden op je huid dat je niet vertrouwt? Raadpleeg dan in ieder geval je huisarts. Deze kan bepalen of het nodig is je door te verwijzen naar een specialist. Laat je desgewenst jaarlijks screenen.

5. Gebruik UV-werende kleding en UV-werende accessoires

Eerder noemden wij het gebruik van anti-zonnebrandcreme. In aanvulling hierop is het verstandig een goede zonnebril, een zonnehoed en UV-beschermende kleding te dragen als je de zon ingaat. Ideaal voor strand en zwembad is UV-zwemkleding. Dit is zwemkleding die UPF50+ UV-bescherming biedt. Handig (insmeren van de bedekte huid hoeft niet meer) en veilig!


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »