6 tips: zonbescherming voor kids

  • Geplaatst op
  • Door Rob
6 tips: zonbescherming voor kids

Wist je al dat door 1 behoorlijke zonverbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker (op latere leeftijd) verdubbelt?

Kinderen kunnen zelf nog niet vragen om adequate zonbescherming. Dat moeten hun ouders of verzorgers doen! Nu de zomer is begonnen, zullen kinderen meer tijd buiten doorbrengen. Wij zetten 6 tips op een rijtje die jou helpen kinderen veilig te houden in de zon.

1. Zoek schaduw

Herinner kinderen er aan om te spelen in schaduwrijke gebieden om UV-blootstelling te beperken. Het is heel gewoon om navraag te doen bij school of kinderopvang om te achterhalen of er tijdens pauzes voldoende schaduw beschikbaar is, met name tussen 12:00-15:00 uur wanneer UV-stralen het meest intensief zijn.

2. Gebruik zonnebrandcrème

http://www.uv-zwemkleding.nl/accessoires/zonnebrand-creme-huidverzorging/
Kies een goede zonnebrandcrème met een breed spectrum (UVA / UVB) en met een SPF van 15 of hoger. Als uw kind langere tijd buiten zal zijn, gebruik dan een waterbestendige zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger. Breng deze altijd 30 minuten voordat hij/zij naar buitengaat aan en wees niet zuinig met aanbrengen! Herhaal dit iedere 2 uur. Als kinderen zelf hun zonnebrandcrème aanbrengen, herinner hen dan aan gemakkelijk te vergeten plekken zoals de oren, hun voeten en hun handen. 

3. Houd baby's uit de zon

De huid van baby's jonger dan 6 maanden is nog niet geschikt voor zonnebrandcrème. Omdat ook de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-straling nog minimaal is, zijn baby's extra kwetsbaar. Houd jonge baby's dus uit de zon. Wil je toch met je baby naar buiten, doe dit dan 's ochtends of laat in de middag wanneer de UV-straling minder is.

4. Vermijd zonnebanken

Met name tieners zullen geneigd raken om een zonnebank te pakken voor een stralend 'bruin kleurtje'. Een slecht idee! Slechts vier bezoeken per jaar aan een zonnestudio per jaar kunnen het risico op melanoom verhogen met 11 procent (bron: http://www.skincancer.org/)! Ontmoedig het gebruik van zonnebanken.

5. Gebruik UV-kleding

Gaan jouw kids toch de zon in? Gebruik dan UV-beschermende kleding als aanvulling op zonnebrandcrème. Voor in het water is er speciale zwemkleding die sneldrogend is en die UV-bescherming biedt met een factor UPF50+. Voor baby's zijn er speciale rompermodellen. Bescherm het gezicht, de hals en ogen met zonnehoedjes (met een brede rand) en laat kinderen een goede zonnebril dragen. Het Oogfonds is hier recent een campagne voor begonnen.

6. Geef het goede voorbeeld

En tot slot: 'Practice what you preach'. Gebruik alle bovenstaande tips in uw eigen levensstijl. Je zult hierdoor niet alleen het goede voorbeeld geven aan (je) kinderen, maar je zult ook het risico op huidkanker en de veroudering van de huid verminderen.

Help jij ook mee de aandacht voor UV-Bescherming (van kids) te vergroten? Deel dit bericht hieronder via Facebook of Twitter. Bedankt!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »