Aantal gevallen huidkanker stijgt snel

  • Geplaatst op
  • Door Rob

Drie keer meer huidkanker dan 10 jaar geleden

Binnen 10 jaar is het aantal gevallen van huidkanker toegenomen van 15.000 naar 45.000 (bron: NU.nl). Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Op 30 mei is het Nationale Huidkankerdag en kunnen mensen dubieuze huidplekjes die ze niet vertrouwen,laten controleren bij meer dan tweehonderd dermatologen die meedoen.
 

Huidkanker bij 60+ers

Het zijn zestigplussers zijn die voornamelijk getroffen worden. ''Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht," vertelt dermatoloog Jorrit Terra. Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon; elke keer dat je verbrandt is er één te veel'', vertelt Terra, een van organisatoren van de Nationale Huidkankerdag.

Melanoom

Een melanoom is de meest voorkomende en dodelijke vorm van huidkanker waarbij kwaardaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken ontstaan. Elk jaar sterven er rond de duizend mensen aan deze vorm van huidkanker. Op Europees niveau is Nederland op de tweede plek te vinden aangaande sterfte door een melanoom. Alleen in Slovenie ligt het cijfer hoger. In 2014 lieten ruim zesduizend mensen hun huidcontroleren tijdens Nationale Huidkankerdag. Toen ontdekten dermatologen zeventig gevallen van een melanoom. 

UV-beschermende kleding

Bovenstaande cijfers zijn alarmerend. Kies voor een goede bescherming tegen de zon en gebruik UV-beschermende kleding. Dit helpt huidkanker voorkomen!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »