Ook met zonnebrandcrème kans op huidkanker!

  • Geplaatst op
  • Door Rob
Ook met zonnebrandcrème kans op huidkanker!

Ook met zonnebrandcrème kans op huidkanker


Heb je het vorige week in de media gelezen?
Het gebruik van alleen zonnebrandcrème beschermt niet genoeg om huidkanker te voorkomen. Dit is de conclusie van een nieuwe wetenschappelijk onderzoek van Britse wetenschappers die hun bevindingen hebben gepubliceerd in het tijdschrift 'Nature'.

Zonnebrand vertraagt proces huidkanker met 40%

Daar waar een creme goed helpt tegen zonnebrand en huidveroudering, beschermt een anti-zonnebrandproduct niet voldoende tegen de vorming van kankercellen. Dit is de uitkomst van een testonderzoek met 110 muizen die 15 maanden lang aan UV-straling zijn blootgesteld. De dosis UV-straling was gelijk aan de dosis die mensen krijgen wanneer zij iedere week een uur buiten zijn.

De groep muizen die zonder bescherming aan het licht werd blootgesteld, ontwikkelde na 5,3 maanden tumoren en binnen 7 maanden hadden ze allemaal kanker. De andere groep muizen werd kaal geschoren en ingesmeerd met factor 50. Deze muizen ontwikkelden binnen 7,5 maanden tumoren en hadden binnen 15 maanden melanoom. Zonnebrand vertraagt het proces dus slechts met veertig procent
 

Gebruik UV-kleding

De wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd, waarschuwen dat alleen een anti-zonnebrandmiddel niet voldoende is om jezelf te beschermen tegen de zon. Mensen die langere tijd in de zon zitten worden geadviseerd zich zowel in te smeren als te bedekken met bijvoorbeeld zonnehoedjes of  UV-beschermende zwemkleding. 'Het is van groot belang gezonde zongewoontes aan te leren en zonverbranding te voorkomen. Zonverbranding is een duidelijk signaal van schade aan het DNA en uiteindelijk kan dit huidkanker veroorzaken.' 

Bron: wil je de originele artikels lezen die als bron gediend hebben van bovenstaande? Lees bijvoorbeeld het artikel in Metro of in het AD.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »