UPF & SPF, wat betekent het?

  • Geplaatst op
  • Door Rob

Als het gaat om UV-bescherming dan kom je regelmatig 2 afkortingen tegen; UPF & SPF. Ook op deze website UV-Zwemkleding.nl gebruiken we ze regelmatig. Hoogste tijd dus voor een nadere toelichting.

SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Het geeft de ratio weer tussen de hoevelheid UV-straling die benodigd is om de bekende roodheid (lees: verbranding) te creeren op een met anti-zonnebrandcreme beschermde huid in verhouding tot een onbeschermde huid.

SPF is dus een relatieve maat die aangeeft hoeveel langer iemand die beschermd is met zonnebrandcrème in de zon kan blijven dan iemand zonder bescherming voordat er verbranding optreedt. Het percentage UV-straling dat een anti-zonnebrandmiddel filtert neemt niet evenredig toe met de SPF-waarde. 

In de praktijk hangt echter de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF. Ook andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid anti-zonnebrandcrème die men gebruikt en de activiteiten die men buiten onderneemt, hebben invloed. 


De SPF waarden lopen van SPF 6 tot SPF 50+:

  • lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
  • matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
  • hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
  • zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Voorbeeld: als iemand met een lichte huid bijvoorbeeld al na 10 minuten zou verbranden in de zon dan wordt dit moment met SPF6 6x uitgesteld. Dus na een uur.


UPF


UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor. UPF geeft de mate aan waarin een weefsel UV-straling blokkeert. De term UPF mag alleen aan een weefsel gekoppeld worden als dit in een laboratorium is getest met een fotospectrummeter.

Korte conclusie: SPF geldt voor zonnebrandcreme en UPF voor kleding.

UPF30 betekent bijvoorbeeld dat er 1/30 UV-straling niet gefilterd wordt door het weefsel, ofwel 96,6% wel! De hoogste factor is UPF50+ wat betekent dat het beter beschermt dan UPF50.


De UPF classificaties die gebruikt worden zijn:
Uitstekende bescherming (2-2,5% UV-doorlatend): UPF40 t/m 50+ 
Zeer goede bescherming(2,6% tot 4,1% UV-doorlatend): UPF25 t/m UPF35
Goede bescherming (6 tot 6,25% UV-doorlatend): UPF15-20 

Bovenstaande is gebaseerd op de algemeen geacepteerde Australische Standaard die in In 1996 werd ontwikkeld.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »