UV Beschermende kleding - wat is het en heb ik het nodig?

  • Geplaatst op
  • Door Rob
  • Geplaatst in UPF, UV-kleding


UV Kleding, echt noodzakelijk


Als het gaat om UV-bescherming dan lopen wij behoorlijk achter ten opzichte van landen als bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en Australië. Dit heeft er mee te maken dat de gevolgen van overmatige blootstelling aan UV-straling, mede door het grotere gat in de ozonlaag aldaar, al langer bekend zijn dan hier in Europa.

Een van onze leveranciers uit Australië heeft recent een interessante blog-post geschreven over de zin van UV beschermende kleding. Onderstaande hebben wij voor jullie vertaald en is afkomstig van de website van onze vrienden van Terry Rich Australia.


Vertaling Blogpost over de zin van UV werende kleding
Het is goed om te zien dat de interesse voor het belang van bescherming tegen de zon groeit, vooral als je uit Australië komt. Het is nu zeldzaam om kinderen midden op een warme dag rond te zien lopen zonder een zonnehoed. Zij zullen hun ouders bedanken als ze ouder zijn.

Maar toch zijn er nog veel jonge volwassenen die niet zo voorzichtig zijn. Ik begrijp waarom - Ook ik was jong (er!) en weet dat  bescherming tegen de zon het laatste is waar je aan denkt  wanneer je de heerlijk warme zonnestralen op je lichaam voelt.  Maar de risico’s zijn zo groot ... Ik hoop dat deze gewoonten veranderen.

Helaas vindt beschadiging van de huid niet alleen plaats tijdens het bakken in de zon op zomerse dagen op het strand. Als je erover nadenkt stellen we ons elkaar dat we naar buiten gaan bloot aan UV-stralen en deze incidentele blootstellingen bouwen zich op. We (lees: Australiërs) zijn ook een volk van sportmensen. Wij houden van onze buitenspelen. Cricket, tennis, korfbal, softbal, zeilen, vissen, kajakken ..... allemaal geweldige outdoor zomersporten en waar miljoenen Australiers elke dag van genieten. Onze kinderen vooral! En zo zeker als dat ‘de nacht volgt op dag’ kunt u ervan verzekerd zijn dat veel van ons veel te veel UV-straling krijgen als gevolg van deze uren in de zon. Ik weet dat ik deed.

Dus wat te doen. Binnen blijven en tv kijken? Ik denk het niet.

Gelukkig worden we elke dag wat slimmer als het gaat om bescherming tegen de zon. Niet alleen hebben we de basisprincipes van UV-hoeden, zonnebrandcrème en een zonnebril (die we allemaal dagelijks moeten gebruiken), We nu ook UV beschermend weefsel!

Maar alle kleding stopt UV stralen hoor ik u denken. Nou ja, tot op zekere hoogte, maar niet alle UV-stralen worden tegengehouden door alle stof. OK, als je dikke lagen donker gekleurde stof draagt dan zullen de meeste schadelijke UV-stralen gefilterd worden. Maar heb je ooit  een spijkerbroek en een coltrui in de zomer gedragen? Dat doen we niet. We kiezen loszittende, lichtgewicht kleding in lichte kleuren. Waarom? Omdat het koeler is.

Het probleem is echter dat sommige van deze soorten traditionele zomerse stoffen heel weinig bescherming bieden tegen UV-straling. Ja, UV-stralen kunnen hierdoorheen geraken. En ja, het kan je huid beschadigen, zelfs als je een shirt draagt. Het is niet het visuele lichtspectrum waar we het over hebben, het zijn de UV-stralen. Als we het zichtbare licht tegengehouden dan betekent dit niet dat de schadelijke UV-stralen  ook gestopt worden. En het zijn juist deze UV stralen die we vooral willen stoppen. Dit is zeer belangrijk om te begrijpen en te onthouden. Begrijp me niet verkeerd, het is veel beter om buiten in de zon een dun witte t-shirt te dragen dan helemaal geen kleding, maar denk alsjeblieft niet dat je helemaal UV beschermd bent met een shirt, want je bent het niet. Noch zijn uw kinderen dit wanneer ze alleen een shirt dragen.

Wat is zonwerende kleding?

Van Wikipedia (Australische variant):

"Zon beschermende kleding is kleding die speciaal ontworpen is voor bescherming tegen de zon en die  geproduceerd wordt uit een stof die gewaardeerd wordt om zijn niveau van ultraviolet (UV) bescherming. Een nieuwe weefstructuur en denier (gerelateerd aan draad tellen per inch creëren  zon beschermende eigenschappen. Bovendien worden sommige textiel en stoffen, die bij de productie van UV beschermende kleding gebruikt worden, voor behandeld met UV werende middelen.

Omdat UV-kleding meestal gedragen wordt bij warme temperaturen en vochtige omstandigheden, zijn sommige UV-blokkerende kledingstukken  ontworpen worden van ventilerend en luchtig weefsels. Deze hebben vocht afvoerende en antibacteriële eigenschappen die helpen bij de koeling en ventilatie.

Een relatief nieuwe typeaanduiding voor zon beschermende textiel en kleding is UPF (Ultraviolet Protection Factor). In tegenstelling tot de SPF (Sun Protection Factor) die van oudsher gebruikt  wordt bij zonnebrand testen. “

Van het Australische departement voor zonnestraling:

"Het UPF cijfer geeft aan hoe effectief een stof is in het blokkeren van UV-zonnestralen. Deze test wordt uitgevoerd volgens de Australische / Nieuw-Zeelandse norm AS/NZS4399. UPF ratings lopen van 15 tot 50 waarbij een hogere score een effectiever blokkering aangeeft en dus een betere bescherming biedt aan de drager van het UV werende kledingstuk. Stoffen en materialen die hoger testen dan UPF 50 worden beoordeeld als UPF 50+ . "

Sorry voor alle saaie informatie, maar deze is helaas erg belangrijk, vooral voor zon liefhebbende mensen in landen als Australië.

Bij Terry Rich Australia nemen we UV bescherming zeer serieus, vooral voor jonge kinderen. Als we een kleine rol kunnen spelen in het veilig en gezond houden van de huid van onze kinderen en tegelijkertijd succesvol kunnen zijn in onze business dan zijn we blij. Wij produceren al een breed scala aan strand- en zwemkleding in badstof met grote ‘cover-up eigenschappen’ (Verklaring: een ‘cover up’ is een kledingstuk dat je snel kunt aanschieten als je uit het water komt), maar we zijn verheugd aan te kondigen dat we nu ook een kleine maar groeiende collectie zomerkleding in een prachtige, lichtgewicht, ademende en vocht afvoeren stof hebben die UPF50 + gewaardeerd is.

Deze UV kledingstukken zijn niet alleen ontworpen om er mooi uit te zien, maar bovendien ook praktisch en functioneel . Bijvoorbeeld als zomer sportkleding. We hebben ze ontworpen, We hebben ze getest en we dragen ze regelmatig.  Als u en uw gezin houden van actief buiten zijn, dan kan je zeker een paar van deze UV werende kledingstukken overwegen voor jouw zomercollectie!

De eerste kledingstukken die worden gelanceerd zijn onze ‘Girls Sundowner Cover-ups’ die zijn nu beschikbaar (ook via UV-zwemkleding.nl. Ook hebben wij prachtige polo's voor heren en jongens met lange mouwen! Dus zorg dat ook jij ‘bedekt’ bent voor de volgende zon-dag.

Ik hoop dat dit artikel de moeite waard is om te lezen. We zijn hier bij Terry Rich Australia gepassioneerd over zonbescherming dus excuses voor het eventuele ‘preken’! Het is alleen omdat we spreken uit ervaring…..

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »