Verbod op zonnebanken

  • Geplaatst op
  • Door Rob
Verbod op zonnebanken

Verbod op zonnebanken in Australie

Australiers die het nieuwe jaar met een 'lekker' bruin kleurtje op de huid hadden willen beginnen, kunnen niet vanaf 1 januari jl. niet meer terecht in een zonnestudio. Buiten het feit dat het nu zomer is 'Down Under' en er genoeg mogelijkheden zijn om natuurlijk bij te kleuren, heeft de lokale overheid een ingrijpende maatregel getroffen om het aantal gevallen van huidkanker aanzienlijk in te perken. Commerciële zonnebanken zijn verboden!

Verbod
Met deze drastische maatregel wil de regering de strijd tegen huidkanker aangaan. Australië is hiermee na Brazilie het tweede land ter wereld dat de zonnebank in de ban doet. Eigenaren van zonnestudio’s zouden worden uitgekocht voor zo’n 1000 euro per zonnebank. De vraag is nu natuurlijk of mensen massaal een bank voor thuis gaan aanschaffen of dat men toch afziet van het kunstmatig bijkleuren.

Vooralsnog geldt het ingestelde verbod in de Australische deelstaten Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië, Tasmanië, Queensland en Australisch Hoofdstedelijk Territorium. Ook in West-Australië mag men binnenkort niet meer onder de zonnebank, maar wanneer precies is nog onduidelijk. In het Noorden van het land zijn überhaupt geen commerciële zonnestudio’s.
 

2 op de 3 krijgt huidkanker
Cijfers tonen aan dat 67% van de Australiers vóór hun zeventigste met huidkanker te maken krijgt. Dat percentage is aanzienlijk hoger dan in andere landen als bijvoorbeeld de VS of het Verenigd Koninkrijk. In 2011 stierven meer dan tweeduizend Aussies aan de ziekte, die over het algemeen relatief goed te behandelen is.

Regelmatig zonnebanken zou de kans op melanoom – de meest voorkomende vorm van huidkanker – met 41 procent doen toenemen onder achttien- tot 38-jarigen.
 

Huidkanker in Nederland en België
In Nederland worden jaarlijks zo’n 40.000 mensen met de ziekte geconfronteerd en bij onze zuiderburen in Belgie 23.000 personen. Vorig jaar overleden achthonderd Nederlanders aan de gevolgen van huidkanker. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. De verwachting is dat het aantal personen dat in Nederland jaarlijks met huidkanker te maken krijgt in 2020 gegroeid zal zijn tot 80.000!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »