Wat is Zonkracht?

Wat is zonkracht?

Zonkracht, ook wel UV-index genaamd, is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Zonkracht is dus een goede indicator voor het 'gevaar' dat we lopen.

De UV-straling neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft echter geen invloed op de hoeveelheid UV straling. Het kan dus best zo zijn dat op een koele zonnige dag de zonkracht even sterk of sterker is dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV-straling afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. 

Hoe beoordelen we zonkracht?

Zonkracht wordt gemeten op een schaal van 1 tot en met 8 waarbij de 1 een minimale hoeveelheid UV-licht aangeeft en 8 de maximale hoeveelheid. In onderstaande tabel (afkomstig van KNMI.nl) van de zonkracht wordt globaal aangegeven hoe lang de huid van een gemiddelde Nederlander midden op de dag zon kan verdragen. Voor wie snel verbrandt is de tijd korter, voor wie van nature een getinte huid heeft langer. De vermelde tijd geeft aan na hoeveel minuten een onbeschermde huid zoveel UV heeft gekregen dat deze na 8 tot 24 uur rood kleurt. Dat is het maximum voor wie verstandig wil zonnen.

  
 

Wat bepaalt de zonkracht?

De zonkracht wordt bepaald door de volgende aspecten:
1. De hoogte van de zon - hoe hoger de zon staat, hoe hoger de zonkracht. Als uw schaduw erg klein is, dient u extra voorzichtig te zijn!
2. Bewolking - hoe zwaarder de bewolking is, des te minder straling de aarde bereikt
3. Weerkaatsing - hoe groter de kans op weerkaatsing, hoe groter de zonkracht is. Met name ijs en water weerkaatsen veel UV.
4. Dikte van de Ozonlaag - hoe dunner de ozonlaag, hoe meer straling de aarde bereikt.        


Wat is de zonkracht vandaag?


Benieuwd naar de zonkracht van vandaag? Diverse media houden deze dagelijks bij en kondigen de verwachting aan. Kijk bijvoorbeeld eens op de zonkracht verwachtingspagina van het KNMI.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »